Spool Administration Q & A

SPOOL ADMINISTRATION ( Posted on behalf of Jase Singh )

Q1)State true/false:

The basic features of the SAP spool system are the following-
i)  Manages the output requests for printing, for the communication server, and for the archiving devices.
ii) Provides a uniform interface for different host spool systems.
iii)Supports Local,Remote and PC printing.
iv) Supports multiple print and output devices, formats, paper types, and character sets.

Q2)When a spool request is sent to a printer/fax device, which work process is in charge of formatting the output and then sending this print job to the host spool system.
a)Spool work process
b)Dialog work process
c)Gateway work process
d)Message work process
Q3)Which is the correct order of the SAP spool system operation:
a) (Spool source request)->(SAP spool system)->(Host system spool)->(Spool work process)
b) (Spool source request)->(SAP spool system)->(Spool work process)->(Host system spool)
c) (Spool source request)->(Spool work process)->(SAP spool system)->(Host system spool)
d) (Spool work process)->(Spool source request)->(SAP spool system)->(Host system spool)

Q4)In the SAP spool system operation, which of the following are the types of Spool source request-
a) ABAP/4 reports
b) Source code
c) SAP script
d) All of the above

Q5)Which of the following pairs, are basic spool and printing concepts-
a) Spool request and Output request
b) Access methods and SAP script
c) List output and Forms
d) Layout sets and TemSe

Q6)The method of how the SAP spool work process communicates with the host spool are called-
a) Print methods
b) Access methods
c) Spool methods
d) All of the above

Q7)They define the page layout for texts, report lists, and the like that are specially prepared for displayor for printing-
a) Forms
b) Pages
c) Reports
d) Texts

Q8)Maps of the output pages that specify where the text is placed (filled) on a page and what its attributes are, are called-
a) Forms
b) Layout Sets
c) Reports
d) Texts

Q9)A special place where the SAP system stores the spool request data and other SAP objects such as the background job logs is-
a) Max DB
b) Device Pool
c) TemSe – Temporary Sequential Object Database
d) Master Data

Q10)The component of the spool request which actually formats the output data and sends it to the host spool system to be printed-

a) Output requests
b) Print requests
c) Print job
d) Output job

Q11)In PC printing, the program which communicates directly with the Windows Print Manager-
a) PRINTCOM
b) LPDSAP
c) SAPLPD
d) PRINTHOST

Q12)The SAP profile parameter that controls the number of spool work processes per instance and can be maintained from the CCMS instance profile maintenance utility.
a) rdisp/wp_spo_no
b) rdisp/wp_no_spo
c) rdisp/wp_spool
d) None of the above

Q13)The implementation of spool load balancing by using spool server groups is called-
a) dynamic print assignment
b) dynamic spool assignment
c) printer assignment
d) spooler assignment

Q14)The logical spool servers, which have enabled the process of load balancing. Meaning that the system will take into consideration both the logical server and the alternate server when calculating and finding the most appropiate server for processing output requests are defined as-
a) loadbal spool servers
b) non-ex spool servers
c) nonexclusive spool servers
d) None of the above

Q15)State true/false:
To enable print load balancing, enter the transaction code SPAD->Configurarion->Spool Server. Click on the ‘Change’ icon. Under the ‘Attributes’ tab, ‘Allow load balancing’ checkbox ought to be checked. As a result, the system will look or the best/least loaded spool server based on the defined spool server hierarchy.

Q16)In Management of Spool Requests, the output status that indicates – The output request is waiting to be processed by the spool system. It has not yet been sent to the host spool system.
a) Process
b) Archive
c) Print
d) Wait

Q17)In Management of Spool Requests, the output status that indicates – The host system spool is processing(printing) the SAP output request.
a) Process
b) Archive
c) Print
d) Wait

Q18)The periodic background job that manages the TemSe database with options for removing spool data file that is corrupt/orphan.
a) RSPO0041
b) RSPO0040
c) RSPI0041
d) RSPI0040

Q19)When deleting a spool request, the system removes-
a) The spool request itself and associated table entries.
b) The print file.
c) All output requests that were generated for that spool request.
d) All of the above

Q20)State true/false:
When creating a logical printer device, what the system actually defines is a device of access type P or Pool Device, mapped against only one physical device. In this sense, a Logical Device can be considered as a Pool Device with one and only one physical device assigned.

Q21)The basic functions a device pool covers of the printing devices are-
a) Sending spool requests to all printing devices associated with a device pool.
b) Balancing the load of print requests among the devices that make up the device pool, avoiding spool bottlenecks.
c) Both a & b
d) None of the above.

Q22)The access method used for local printing when defining output devices that are managed by Windows NT systems. The spool work process and the print manager that drives the printer are running on the same server.
a) C
b) I
c) L
d) P

Q23)The access method that does not allow for requesting status information from the SAP spool system to the Windows NT print manager.
a) P
b) L
c) C
d) I

Q24)State true/false
The access method, Z, exists for compatibility reasons but is being replaced by access method, E, from release 4.0 onward.

Q25)In UNIX systems, applying access method U, the commands lp and lpr are set in the SAP instance profile parameter.
a) rspo/host_spool/printer
b) rspo/host_spool/spooler
c) rspo/host_spool/print
d) None of the above

****************ANSWERS****************
1)True     6)b  11)c     16)d     21)c
2)a        7)a  12)b     17)c     22)a
3)b        8)b  13)b     18)a     23)c
4)d        9)c  14)c     19)d     24)True
5)a,b,c,d 10)a  15)True  20)True  25)c

Comments